Home » Wie is Rahma

Als kind droomde Rahma van Nederland

Ze wilde niet in een land wonen waar verschil wordt gemaakt op basis van geslacht. Dankzij het huwelijk met Bachir kwam Rahma als 16-jarige naar Nederland.

De eerste jaren waren een desillusie. Ze woonden op een zolderkamer in Amsterdam-Noord. Bachir had twee banen en was altijd weg. Niemand in het huis sprak Arabisch en Rahma sprak geen Nederlands. Na lang aandringen mocht Rahma mee gaan werken. Ze mocht mee naar Bachirs avondbaan, in de schoonmaak. Al snel wist ze dat ze meer wilde dan het schoonmaakwerk. Ze leerde de taal en maakte meerdere promoties. Tot de dag dat er gereorganiseerd moest worden. Rahma’s assistent kreeg de promotie die Rahma verdiende. Rahma nam direct ontslag. Bij een afscheidsronde zei één van haar klanten: ‘Wij nemen geen afscheid. Jij begint voor jezelf en ik ben je eerste klant.’ Zo ontstond MAS, Multicultureel Amsterdams Schoonmaakbedrijf.

Rahma, de zakenvrouw

Het motto van MAS werd ‘klant is koning, personeel is keizer.’ Onder dit motto leidde Rahma het bedrijf tot 500 medewerkers. Het Rijksmuseum, de A’DAM Toren en EndemolShine zijn klanten met internationale bekendheid.

In 2018 heeft Rahma de dagelijkse leiding van MAS overgedragen aan haar dochter Oumaima. Voor zover bekend is het voor het eerst in Nederland dat een bedrijf met deze omvang van moeder op dochter overgaat.

Nu Rahma wat afstand heeft genomen van MAS, heeft ze meer tijd voor maatschappelijke projecten. De MAS Familie en de Rahma Foundation richten zich met de ZDe Verrijking, de Z3 Academie en het RLD Platform op jongeren met heel weinig toekomst- en baanperspectief. De foundation is bezig met het opzetten van een divers netwerk van talenten en gevestigde professionals.

Voor haar bijzondere prestaties en betrokkenheid bij haar personeel ontving Rahma diverse onderscheidingen:

  • Europese Zwarte Zakenvrouw (1999)
  • Ridderorde Dabid (2000) onderscheiding van Koning Mohamed VI van Marokko.
  • Hoogvlieger Award (2005)
  • de IJprijs (2005)
  • Ridderorde Faris (2008) onderscheiding Koning Mohamed VI van Marokko.
  • Ridder in de Orde van Oranje Nassau van Koning Willem Alexander (2018)

Rahma, de weg naar mijn vrijheid

Het inspirerende levensverhaal van een succesvolle Marokkaanse zakenvrouw. U kunt hier een gesigneerd exemplaar bestellen voor €24,00 inclusief verzendkosten… Lees meer

Veelgevraagde spreker
vol vuur en smakelijke
anekdotes

“Het levensverhaal van een Marokkaanse zakenvrouw”

Rahma is een veelgevraagd spreker. Vol vuur en smakelijke anekdotes is ze een inspirerende spreker voor vrijwel elk publiek… Lees meer ›