Home » Nieuws » ‘Week vrij voor 13 scholen in Nieuw-West werkt averechts’

Radio 1

‘Week vrij voor 13 scholen in Nieuw-West werkt averechts’

rahma el Mouden

Bij Radio 1 zette Rahma el Mouden zich af tegen de week vrij voor leerlingen van 13 scholen in Amsterdam-Nieuw-West. De onderneemster vindt dat de week averechts werkt. Want de leerlingen in dit stadsdeel hebben volgens haar de lessen keihard nodig.

Over de 16 scholen in Amsterdam in Nieuw-West die deze week dicht zijn. Hierdoor kunnen 5400 leerlingen 5 dagen niet naar school.

Dit baart mij zorgen. Deze scholen staan in mijn wijk. Ik ken de scholen, ken ouders en kinderen. En de kinderen lopen hierdoor achterstanden op. Deze jongeren groeien op in achterstandswijken dus niet in Oud Zuid, hun ouders zijn niet in staat hen extra te begeleiden. 

Maar de scholen zijn dicht omdat ze een oplossing  proberen te vinden voor het lerarenprobleem. Dat kan je ze toch bijna niet meer kwalijk nemen? 

Tekort is niet nieuw maar speelt al langer. (2005-2008) toen zijn er ook kinderen naar huis gestuurd vanwege lerarentekorten. Dan ga je ervan uit dat men daar lessen uit trekt en duurzame oplossingen biedt. Door leraren beter te betalen stimuleer je ze om meer te gaan werken, gepensioneerden langer laten werken als daar behoefte naar bestaat en een pool om je heen creëren waaruit je mensen haalt voor inzet en als invalkracht .

Wat vind jij had er moeten gebeuren dan? 

Deze problematiek rond het onderwijs had allang opgelost moeten zijn zowel op bestuurlijk gebied als bij de politiek. De werkdruk is hoog, salaris is niet aantrekkelijk, weinig instroom van nieuwkomers omdat men het werk niet aantrekkelijk vindt. Leerkrachten beter betalen en het verschil tussen basis en voortgezet onderwijs kleiner maken. Na 10 jaar is het verschil tussen basis en voortgezet onderwijs bijna 23.000,= dat is een te groot verschil, dat moet dichter naar elkaar toegebracht worden.

Ik mis de kracht van bestuurders die voor duurzame en creatieve oplossingen zorgen en zich aanpassen aan deze tijd. Kinderen vragen om ander onderwijs dan 20 jaar geleden. Meer individueel toegesneden en aangepast aan hun specifieke interesses en behoeften.  Leraren moeten meer vrijheden krijgen om les te geven en niet alles van bovenaf opgelegd te krijgen. Meer aandacht voor cultuur verschillen en scholing van leraren met betrekking tot die verschillen.

Is het lerarentekort ook iets wat vooral op de zogenoemde ‘zwarte scholen’ speelt? 

Zeker. En juist deze kinderen hebben al een achterstand. Die wordt door deze acties alleen maar groter.

Waar ligt de oplossing volgens jou? 

Meer ruimte en tijd voor talentontwikkeling zowel bij leerkrachten als leerling. Waarom moet 1 leerkracht een kind alles leren? daar kan je veel creatiever mee omgaan, de ene leraar is goed in geschiedenis de ander kan weer beter rekensommen uitleggen.

Luister hier naar het interview met Rahma: HIER!

Deel dit bericht:

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties