Home » Nieuws » Rahma in Nieuwsuur voorspelt krimp in schoonmaakbranche

Rahma in Nieuwsuur voorspelt krimp in schoonmaakbranche
MAS-oprichter Rahma el Mouden verwacht een krimp in de totale schoonmaakbranche van ongeveer 9 á 10%. Dat voorspelde de zakenvrouw in het dagelijks nieuws- en achtergronden tv-programma Nieuwsuur tegen presentator Jeroen Wollaars. Volgens El Mouden ziet de wereld er na de coronacrisis er flink anders uit dan daarvoor.
,,Ik ga er vanuit dat de schoonmaakbranche aan het einde van dit jaar weer normaal kan gaan functioneren”, aldus El Mouden, die wel een voorbehoud maakt als het gaat om het omzetniveau. ,,De schoonmaakbranche zal niet meteen weer de oude zijn. Je zal toch gaan zien dat de omzet niet meteen weer terug is. Mensen gaan waarschijnlijk minder naar kantoor dan vroeger. Dan is er dus ook minder schoonmaak nodig.”
MAS Dienstverleners had het vooral in het begin van de coronacrisis moeilijk. ,,Nu gaat het redelijk, in het begin was het erg lastig. We hebben met klanten te maken die op slot gingen. Met pijn in ons hart moesten wij ook afscheid van mensen nemen die niet in vaste dienst waren. Dat vond ik heel lastig. Uiteindelijk moet je een zware keus maken.”
El Mouden is ook meteen gaan vernieuwen. Ze heeft de bakens deels verzet. Ze richtte een zorgbedrijf op waarvoor ze mensen is gaan omscholen, nam het bedrijf Zone 3 over en ze is het schoonmaakbedrijf MAS gaan innoveren. ,, Als je ondernemer bent dan ga niet wachten tot het fout gaat. Ik moet een deel van de omzet terugkrijgen”, zegt El Mouden.
Ze heeft er trouwens begrip voor dat de overheid niet voor altijd kan blijven bijspringen. ,,Ik denk dat als we de steun niet hadden gehad dat ik hier ook niet had gezeten. Je krijgt niet 100% van de kosten vergoed, je andere kosten gaan gewoon. Ik ga ervanuit dat we eind van het jaar weer normaal kunnen functioneren.”
De zakenvrouw wil zich ook inzetten dat ook mensen met een migranten-achtergrond zich laten vaccineren, waardoor iedereen zich weer vrij kan gaan bewegen. Het delen van informatie over de voordelen hiervan is momenteel moeilijk, omdat ook ontmoetingsplaatsen, zoals de moskeeën, nog gesloten zijn.
Deel dit bericht: