Home » Nieuws » Rahma el Mouden pleit in podcast MBO Raad voor samenwerking scholen, overheid en werkgevers

Rahma el Mouden pleit in podcast MBO Raad voor samenwerking scholen, overheid en werkgevers

In de MBO-podcastserie van New Business Radio pleitte zakenvrouw Rahma el Mouden voor een intensieve samenwerking tussen scholen, overheid en werkgevers om jongeren met ‘afstand tot de arbeidsmarkt’ meer perspectief te bieden.

El Mouden ging in gesprek met Adnan Teken van de MBO Raad en de Hengelose SP-wethouder Mariska ten Heuw over de kansen van deze jongeren. ,,De jongeren zijn vaak niet zelfstandig, ze smachten naar kennis maar hebben geen netwerk”, aldus El Mouden. ,,Hun wereld is heel klein. Hoe kunnen we hun horizon vergroten? Dát is de vraag. Je kan beter aan ze vragen: Wat wil je zelf in plaats van ze systemen op te leggen? Door te informeren naar hun eigen interesses volgen dan de meest verrassende antwoorden.”

Voor Rahma staat vast dat samenwerking daarom de beste remedie is. De sleutel ligt bij de werkgevers, die gefaciliteerd willen worden volgens El Mouden.

Vakmensen

MBO-voorman Adnan kondigde aan dat de MBO-scholen naast de traditionele taken, zoals het opleiden van vakmensen en de voorbereiding voor vervolgopleidingen nadrukkelijk ook aandacht gaan besteden aan ‘burgerschap en persoonsvorming’. ,,Hoe ga je om met collega’s? Wat wordt er van je verwacht?”, aldus Annan.

Voor wethouder Mariska ten Heuw uit Hengelo moet het nieuwe kabinet knopen gaan doorhakken als het gaat om deze problematiek. Ten Heuw: ,,Er moet ook antwoord worden gegeven wie de uiteindelijke regie heeft.”

Huisvesting

Rahma el Mouden hamerde erop dat jongeren ook een dak boven hun hoofd moeten hebben. ,,Huisvesting is voor deze groep niet goed geregeld. Bij andere jongeren springt de familie bij of maken ze gebruik van speciale studentenwoningen. Huisvesting hangt ook samen met zelfstandigheid. Dat is vaak de eerste stap naar succes.”

Deel dit bericht:

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties