Home » Nieuws » Rahma el Mouden: arbeidstekort oplossen door toelaten migranten

Rahma el Mouden bij WNL pleit voor meer arbeidsmigranten

Rahma el Mouden: arbeidstekort oplossen door toelaten migranten

Nederland zal steeds verder vastlopen als er geen radicale oplossingen worden gevonden voor de tekorten op de arbeidsmarkt. De problemen op onder andere luchthaven Schiphol en op talloze andere plekken kunnen alleen worden opgelost door meer arbeidsmigranten toe te laten in ons land, vindt ondernemer Rahma el Mouden.

Volgens El Mouden, die hiervoor waarschuwde in de ontbijtshow Goedemorgen Nederland, ontkomt het kabinet er niet aan om de arbeidsmarkt verder open te stellen. ,,Het is nu bijna niet mogelijk om mensen te vinden. We doen er bij onze bedrijven van alles aan. We spreken ons netwerk aan, we kijken naar het beloningssysteem. Maar ook de salarissen voor nieuwkomers kunnen we niet zo maar verhogen,” aldus El Mouden.

Het kabinet aarzelt echter met het toelaten van meer arbeidsmigranten om de tekorten op te lossen. El Mouden ziet een groot risico voor de groei van de economie en de welvaart als het nog langer gaat duren. ,,Wij moeten in de toekomst ook nee gaan verkopen aan opdrachtgevers. Uiteraard zoeken we ook in het buitenland, maar dan is er het grote probleem van de huisvesting voor medewerkers. Ook daar lopen we keihard tegenaan”, reageerde El Mouden in de ochtendshow.

Het tekort op personeelsgebied is in de ogen van Rahma al veel langer gaande. Voor de coronacrisis werkten er circa 50 mensen uit Spanje bij MAS. ,,Het heeft ook te maken met de vergrijzing, die al 10 tot 15 jaar gaande is. Als ik huisvesting voor medewerkers uit het buitenland zou kunnen regelen dan is mijn probleem voor een groot deel opgelost.”

Rahma el Mouden deed bij WNL een oproep om werken financieel aantrekkelijker te maken. Als je meer dagen in de week gaat werken levert dat relatief minder op. Dat wordt veroorzaakt door de heffingen op het salaris, vindt El Mouden. ,,Hierover komen spanningen in de polder”, voorspelde Marieke Blom, hoofdeconoom van ING, in de uitzending.

,,We hebben de laagste werkloosheid sinds decennia. De mensen raken zo veel toeslagen kwijt als je meer uren gaat werken. Als je thuis blijft doe je het financiel beter dan dat je aan het werk gaat. Dat noemen we ‘werkende armoede’. Het systeem moet daarom op de schop. Als we willen dat meer mensen gaan meedoen, moeten ze er twee tot driehonderd euro meer aan overhouden”, aldus El Mouden.

Deel dit bericht:

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties