Home » Nieuws » Rahma bij ‘Scheefgroei in de polder’: ‘Ik pleit voor de sociale samenleving’
Rahma bij ‘Scheefgroei in de polder’: ‘Ik pleit voor de sociale samenleving’
In het tv-tweeluik ‘Scheefgroei in de polder’ van Jeroen Pauw en historicus Sander Heijne pleitte ondernemer Rahma el Mouden voor ‘een sociale samenleving’ met meer sociale ondernemers. Het tv-programma, gebaseerd op het boek Fantoogroei, diept uit hoe de huidige maatschappelijke tweedeling is ontstaan, waardoor er een grote groep Nederlanders geen bestaanszekerheid heeft en met twee of zelfs drie banen inkomen moet zien te verwerven.
Een van de benoemde oorzaken is dat bedrijven een zogeheten ‘flexibele schil’ creëerden en werk, waaronder de schoonmaakwerkzaamheden, zijn gaan uitbesteden via aanbestedingsprocedures. Het bedrijf, dat voor de opdracht een lage prijs offreert, krijgt vervolgens ook meestal de klus.
Volgens El Mouden, oprichter van MAS Dienstverlening, is het onontkoombaar om scherp te calculeren, want anders loop je volgens de onderneemster de opdracht mis. Dat tast uiteindelijk de bestaanszekerheid van je bedrijf aan.
,,In het verleden heb ik geprobeerd niet mee te doen met de prijsvechters”, aldus El Mouden tegen presentator Jeroen Pauw. ,,Ik blijf ook zoeken naar klanten die bereid zijn een euro meer te geven. Werkgevers moeten socialer worden.”
Volgens El Mouden is de werkdruk voor schoonmakers enorm toegenomen. Deed een schoonmaker in het verleden gemiddeld 280 m2, nu is de ruimte die moet worden schoongemaakt tussen de 400 en 500 m2, terwijl daarvoor vanwege de aanbestedingsprocedures het minimumloon wordt betaald.
In de discussie met Philips-directeur Hans de Jong en Dominique Hermans, CEO van Randstad Nederland, benadrukte El Mouden dat het opleiden van medewerkers behoort tot de kernactiviteiten van haar bedrijf. ,,Een goede werkgever is constant de medewerkers aan aan het opleiden”, aldus El Mouden.
Deel dit bericht: