Home » Nieuws » Opinie Rahma in De Telegraaf: ‘Ondernemers moet je niet in de wacht zetten’
Opinie Rahma in De Telegraaf: ‘Ondernemers moet je niet in de wacht zetten’
Dat ondernemers mondjesmaat weer aan de slag mogen, gebeurt niet dankzij maar ondanks de crisisaanpak van het kabinet, vindt Rahma el Mouden, ,,Bij het zoeken naar oplossingen hadden ondernemers nauwer betrokken moeten worden. Problemen oplossen is hun dagelijks werk.
Wie heeft ooit gedacht dat ons mooie land door een virus zo geraakt kon worden? Begin dit jaar konden werkgevers amper personeel vinden, opende er op elke hoek van de straat een nieuwe winkel of horecagelegenheid en moest de regering projecten bedenken om de miljarden te besteden.
Toen kwam COVID-19. Het leed dat dit coronavirus met zich meebracht is enorm. Het verdriet om overledenen, de zorg die totaal overbelast raakte, patiënten met andere ziektes niet behandeld konden worden en mensen die zorg gingen mijden uit angst om naar het ziekenhuis te gaan.
Het persoonlijk leed dat vele families is overkomen, staat niet in verhouding met enig andere situatie. Ik kan de pijn voelen. Drie familieleden werden getroffen door corona en belandden op de IC. Gelukkig hebben ze het gehaald, dankzij de goede zorg die zij kregen.
Bedaren
Dankzij het harde werk en de discipline van talloze Nederlanders lijken we het virus enigszins tot bedaren te brengen. Toch moeten wij de risico’s nog steeds niet onderschatten. Nu de lockdown stap voor stap wordt afgebouwd, zijn overheid, deskundigen en specialisten op elk gebied, zowel medisch als economisch, dag en nacht bezig om ons nieuwe leven en toekomst op anderhalve meter afstand vorm te geven. Maar niet alleen overheid en specialisten werken aan de route naar de nabije toekomst, een ieder doet dat op zijn eigen manier. Zo ook ondernemers; zij zijn over het algemeen creatief en gewend zelf hun broek op te houden.
Leed
Ondanks alle ondersteuning die de ondernemers hebben gehad, is het leed gigantisch. Deze crisis heeft niets te maken met goed of slecht ondernemerschap. In sommige sectoren is de omzet per direct met 100% gekelderd. Dan kun je innoveren wat je wilt, maar euro’s om je rekeningen te betalen komen niet binnen.
Ik vind dat ondernemers eerder de vrijheid moeten krijgen hun bedrijven weer te openen. Hoe zeer ik premier Rutte ook waardeer om de manier waarop hij het land leidt in deze crisistijd, daar zit mijn grootste probleem met de aanpak van het kabinet.
Binnen het crisismanagement is het ondernemerschap niet goed vertegenwoordigd. De werkgevers zijn zichtbaar, maar niet de ondernemers – de mensen die dezelfde pijn voelen als ik. Ondernemers die slecht slapen omdat zij de lonen of het vakantiegeld van hun mensen niet kunnen betalen. Bij het zoeken naar een uitweg uit de crisis hadden ondernemers nauwer betrokken moeten worden; dan was er meer creativiteit voorhanden geweest.
Drijvende kracht
De ondernemers waar ik het over heb zijn de mkb’ers, de drijvende kracht achter de groei van de economie en verantwoordelijk voor 71% van de werkgelegenheid. Als men ons gevraagd had, dan hadden wij waarschijnlijk gevraagd ons te compenseren met een percentage van de omzet en een extra lening in plaats van een percentage van de loonsom.
Daarmee waren de ondernemers in staat geweest om te innoveren en snel te handelen. Dan hoefden ze niet zo in angst te leven voor een faillissement. Op die manier hadden wij de economie voor een groot deel draaiend kunnen houden. Dit beleid gaat ten koste van de ondernemers. Voor deze groep zijn niet de juiste beslissingen genomen en dat raakt heel Nederland.
Deel dit bericht: