Home » Nieuws » Hommage aan zangeres Umm Kulthum in het Koninklijk Concertgebouw

Rahma el Mouden trad in de voetsporen van zangeres Umm Kultum.

Hommage aan zangeres Umm Kulthum in het Koninklijk Concertgebouw

Vier jaar is zakenvrouw Rahma el Mouden bezig geweest met de voorbereidingen van het concert rond Umm Kulthum, de legendarische Egyptische zangeres die bij veel Marokkanse migranten in Nederland heel veel emoties losmaakt. Een volgepakt Concertgebouw, met het orkest Amsterdam Sinfonietta, presentator Abdelkader Benali, zangeressen Nai Berghout en Ghalia Benali en met Rahma el Mouden in de rol van Umm Kulthum als verteller.

Voor Morrokkaanse Nederlanders is de betekenis van de zangeres Umm Kulthum immens. Het concert vond plaats 50 jaar ban het overlijden van de zangeres. Zij stierf op 3 februari 1975.

Voor Rahma el Mouden is Umm Kulthum van grote betekenis. ,,Umm Kulthum was een iconische zangeres in de Arabische wereld en ze leeft nog steeds voort in iedere generatie”, zei El Mouden in haar toespraak in Het Concertgebouw. ,,Haar dood viel samen met onze komst naar Nederland. Als we terugdenken aan die eerste jaren denken we meteen aan Umm Kulthum. Zij was de stem van ons verlangen naar een betere wereld.”

Betekenis

De liederen van Umm Kulthum gaven troost aan de Marokkaanse migranten in Nederland. Ook voor de Amsterdamse wethouder van Kunst en Cultuur, Touria Melani begrijpt hoe groot de betekenis is van de Egyptische zangeres, die steevast een doekje in haar hand had tijdens haar optredens. Rahmha el Mouden noemt dit een ‘toverdoekje’.

De schrijver Abdelkader Benali presenteerde de avond in Het Concertgebouw. Wethouder Melani is trots dat in een stad als Amsterdam, ze noemt het een stad van migranten, een dergelijk initiatief tot stand is gekomen in de belangrijkste concertzaal van de hoofdstad, het Concertgebouw. Melani is zelf van Marokkaanse komaf en ook opgegroeid met de muziek van Kulthum.

Verbonden met Kulthum

Rahma voelt zich zeer verbonden met het leven van Kulthum en ziet ook tal van overeenkomsten tussen haar en de zangeres. ,,Onze vaders waren beiden imams. Ik was zeven jaar oud toen ik haar voor het eerst hoorde, zij is op haar zevende ontdekt door haar vader. Als ik aan Kulthum denk, dan denk ik ook gelijk aan mijn moeder die al 35 jaar geleden overleden is. Zij hield ongelooflijk veel van Umm Kulthum. Zij vond haar een zeer krachtige vrouw en mijn moeder was ook krachtig en zelfstandig”, aldus Rahma el Mouden, die in Amsterdam het succesvolle schoonmaakbedrijf MAS startte dat inmiddels is uitgegroeid tot een onderneming MAS Diensten met veel meer service-activiteiten dan alleen schoonmaakactiviteiten.

Cadeau aan Amsterdam

Rahma noemt haar inspanningen voor het bijzondere eerbetoon aan Kulthum een cadeau aan de jarige stad Amsterdam, die dit jaar het 750 jubileum viert. Amsterdam is ook de stad waar haar zakelijk succes begon en waar ze zoveel van houdt.

El Mouden kroop voor de bijzondere gelegenheid in Het Concertgebouw in de huid van haar idool Umm Kulthum. Het kostte haar vijf uur bij de kapper en ze droeg een jurk, zonnebril en had het bekende doekje in haar hand, zoals Umm dat ook altijd bij zich had als ze optrad.

Op het podium stond een groot schilderij van de zangeres, terwijl El Mouden een tekst over haar geschiedenis en de band met de zangeres voordroeg. Een bijzonder moment. ,,Er zaten honderden eerste generatie Marokkaanse Amsterdammers in de zaal. Hen zie je meestal niet in het Concertgebouw. Na afloop appten ze mij dat ze zo dankbaar waren. Ik hoop dat we dit elk jaar kunnen gaan doen.”

Het volgepakte Concertgebouw genoot van het bijzondere concert op de 50e sterfdag van Umm Kulthum.
Concert in het Concertgebouw als hommage aan Umm Kulthum.
Concert in het Concertgebouw als hommage aan Umm Kulthum.
Concert in het Concertgebouw als hommage aan Umm Kulthum.
Concert in het Concertgebouw als hommage aan Umm Kulthum.

Deel dit bericht:

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties